f m y v C
^

Bio

CATALÀ – CASTELLANO

HISTÒRIA 

PROJECTE NA! comença la seva trajectòria a mitjans del 2009 amb una idea preconcebuda, la de fer música electrònica amb veus. Des d’un bon principi, el seu lema ha estat “menys és més”. Amb aquesta fita van començar a experimentar junts per anar buscant el seu so. El primer set-list de temes va girar a l’entorn de la música dance, i temes com “Només visc per tu”, “Tu m’inspires”, “Ool” o “ No necessito res, només música dance” es feien ballar en els escassos concerts que va oferir el grup en aquells moments.

La següent sèrie de temes, ja durant el 2011, va fer un gir cap a una mirada més intíma, els textos ja no et parlaven de “ballar i pasar-ho bé” sinó que començaven a fer-se preguntes sobre la vida i el món. També els loops de les bases van derivar cap a un estil més Trip-hop, com en:  “Ullals de foc”, “Perdut en el temps”, “Enganys per pair”, “Encara que ho sentis”, o cap a un estil més Pop com en la preciosa cançó d’amor “En vull més”.

A finals de 2011, i després de més de dos anys treballant amb CUBASE, incorporen el programa LIVE al seu software.  Aleshores canvien la manera d’enfocar els directes i intercalen els temes més pop amb tracks electro-techno. Deixen d’usar samplings per construir-se cadascun dels sons que utilitzen i creen loops de ritme i altres arranjaments musicals amb sons propis. Això els porta a composar un nou repertori que ja serà la primera base per al seu disc.

També en aquell moment comencen a presentar-se en públic i a crear espais per al PROJECTE NA! en algunes xarxes socials (veure links), així com la seva pròpia web, www.projectena.com , creada per Dean Markey (http://www.markeymultimedia.com/) i estrenada l’1 de desembre de 2011.

EL DISC

Durant el 2012 i veient com deriva aquesta societat, Bet Gàrgola els proposa crear un espectacle en directe que giri sota un mateix tema: “conèixer la veritat”, y aporta una idea conceptual per fer un álbum. A partir d’aleshores porten les seves composicions cap a una vessant més pop i  en fan una mena d’Òpera Electrònica, que es veurà recollida en un àlbum sota el títol de “RECORDA!” i amb el missatge de “Nova Actitud”.

D’aquesta manera, entre 2012 i 2013 van creant nous temes, dels quals finalment n’escullen 9, on van explicant la historia d’en Max, un  jove desil.lusionat amb la vida i el món que decideix fugir de tot per emprendre un nou viatge. Durant aquest viatge li passaran mil coses, bones i dolentes, fins que finalment podrà resoldre la seva inquietud. Resultat, una obra amb un començament fosc, ple d’atmosferes denses i pensaments profunds, que va avançant cap a passatges més vius i lluminosos a mesura que el disc va sonant, i que acaba amb un missatge esperançador per a tots.

A la primavera de 2014 obren un croundfunding per poder editar el disc. El mecenatge surt molt bé i aconsegueixen masteritzar el disc a SageAudio (Nashville, TN,USA), fer-ne la fabricació del CD. A principis d’estiu ja el tenen i comencen a presentar-lo en directe amb les noves imatges del vj’K-sero (TELENOICA/MAV PRODUCCIONS).

Músicalment, PROJECTE NA! no ens recorda res determinat, des de el primer moment el grup ha desenvolupat el seu so i la seva personalitat d’una manera encertada. Podríem dir que es tracta d’un grup mínimal, si pensem que gairebé només usen loops de ritme i melodies de veu en la majoria dels temes, malgrat que en alguna ocasió han comptat amb altres músics col.laboradors a les guitarres, saxos o trompetes. Però aquesta mateixa simplesa els dóna una elegància natural que no passa desapercebuda. Cal destacar els “loops” creats a partir de sons de pròpia elaboració -són dos grans experts en la matèria-, que serveixen com a base a  melodies molt maques i fins i tot enganxoses en alguns moments, com passa en el tema “Fer o no fer”, ja catalogat com a hit pels seus fans de directe.

Són molt eclèptics i en cada cançó de “RECORDA!” han volgut jugar amb l’estic que més s’adeia amb el text. Per això podem trobar temes Pop seguits de cançons ambientades Trip-hop i enmig un track Techno-dance… Tot sense que es perdi el fil d’aquesta història, que podem entendre molt millor després d’haver llegit el relat que acompanya l’àlbum.

La presentació del disc consta d’un Cd amb 9 tracks, dos dels quals són instrumentals. S’hi adjunta un llibret on es pot llegir la història d’aquesta obra. El relat ha estat escrit per Bet Gàrgola, Directora artística i manager d’aquest projecte. El disseny i la imatge han estat creades per Leo Mariño sobre fotos de Victòria Peñafiel. Les imatges del relat han estat fetes i editades pel fotògraf Jordi Solà amb el model Jordi Capdevila.

DIRECTE

La seva proposta de directa va lligada a la imatge, és un projecte audio-visual. El 2011 fan la seva presentació dins del Festival Tribufff de TELENOIKA davant més de 500 persones, on un públic expert, la majoria dels quals es dedica a la música, els anima a continuar amb aquesta idea de directe. Per a aquest concert compten amb la col.laboració del Vj Na-Fentt, qui els ha editat una sessió amb imatges seleccionades especialment per a cada tema. A partir d’aquí i amb aquestes projeccions va fen petits concerts per BCN i província i es comencen a dar a conèixer. A mitjans de 2012 incorporen el Vj Ksero de Telenoika als directes i presenten nous temes. També aquell any passen a formar part dels grups residents al CCClub (BCN) i al PK Moll (TGN).

En els  seus shows aconsegueixen crear una atmosfera diferent del que estem acostumats, es forma una mena ambient especial que atrapa tot tipus de públic obert d’orelles. La causa de la qual cosa és que han sabut mesclar molt bé l’electrònica actual amb el pop més clàssic, el que els ha donat un resultat original en fer-ho jugant amb els seus propis sons i melodies.

ORÍGENS

S’ha de destacar que tots dos músics vénen del rock i que dins d’aquest estil han experimentat en moltes de les seves vessants: jazz-rock, rock experimental, rock d’avantguarda, rock electrònic, punk, power, metal, fussió…

Antonio K. Puertas http://antoniok.jimdo.com/ ha cofundat grups interessants, molts dels quals ja han passat a formar part de la història del rock d’aquest país:

KLAMM (1976-84) https://myspace.com/klammrecords

DESPERDICIS CLÍNICS (1985-88) https://myspace.com/desperdicisclinics

MATAVACAS (1986-act) https://myspace.com/matavacasband

GÀRGOLA (1989-97) https://myspace.com/gargolatheband

KRAB (1990-96) https://myspace.com/krabcn

LILITH (2000-2004) https://myspace.com/lilith2000

ONGO (2004-2009) https://myspace.com/ongospace,

MU (banda rockera de PAU RIBA) (2004-act) https://myspace.com/pauribaimu

VIRUS LAICS (Orquestra de PAU RIBA) (2008-2010) https://myspace.com/pauribaviruslaics

LA DIC ENSEMBLA (Orquestra de PAU RIBA) https://myspace.com/pauribaviruslaics

SARCOVICH (1989-act) Pop -en solitari.

ITSMO (1997-act) Projecte conjunt amb Randy Morandy

I també moltes bandes paral.leles a aquests grups, com: MARIA LANUIT (1980-82), RATI-SIDA (1986-88), TOS DE GOS (1988-89), ARK (1997-1999), LARGANDAJO (2007-2009), K.K.&K. (2010-11), PARKER’S (2012-act), entre d’altres.

A part de produir o co-produir les seves pròpies bandes, Antonio K. també ha produït els discos o demos de diversos grups com KARN D’OLLA, LADY MANUELA, COSMÈTICS, MISTING BAND, POPOCATEPEL, DESPERDICIS CLÍNICS, TONI LARGO, etc. També és productor de so de la Companyia de Teatre de Carme des de 2002. I compositor i productor de música per a videos, treball que ha realitzat per a diversos artistes com: Remo Balcells, Petra Evers, Pepepue, Adela de Bara, etc.  Des de 2002 és productor de Pau Riba. Ha treballat a “Rock Impúber”, “Metralletres” i “Poetada”. Amb ell també ha co-produït el seu àlbum “Virus Laics” (2008), així com ha dirigit músicalment el seu espectacle en directe de presentació del disc. A part, forma part de dues de les seves bandes (MU i LA DIC ENSEMBLA).

Per la seva banda, Andrés ‘Udri’ C. Vera és un matemàtic del ritme. Ha format part de LADY MANUELA (1993-95) i GRAVETAT 0 (2006-2009) com a bateria, i com a percusionista a LA MISTING BAND (1996-2002), entre d’altres. També a partir de 2002 comença amb la programació de loops de ritmes amb la ROLAND MC 505, i s’inicia en sessions-live dins del món de les raves amb els col.lectius NoSoloTechno/ENGA. El 2012 engega un nou projecte de rock, PROZACK, que comparteix actualment amb PROJECTE NA!

RETROBAMENTS ANTERIORS DE K. & UDRI

Abans de crear PROJECTE NA!, K. i Udri ja havien coincidit en algun projecte musical. El 2002 l’Udri va entrar com a teclista i programador de ritmes a LILITH, grup on l’Antonio tocava la bateria en aquell moment. LILITH venia de passar d’una visió molt pop a una més rockera, però amb l’entrada de l’Udri es va fer un gir cap al rock-electrònic. Acabaven de guanyar el FOC&SOUND’02 de Moncofa, amb  la possibilitat de gravar amb un productor valencià, i van decidir introduir l’electrònica en alguns dels temes del CD-Sampler. Però aquest gir no va acabar de collar amb LILITH i l’Udri va deixar el grup uns mesos després.

Ja no es van retrobar -músicalment- fins al 2005, quan K. li va demanar que entrés com a bateria a ONGO, el grup de rock experimental fundat en deixar LILITH a mitjans de 2004. ONGO era el resultat d’un experiment rítmic creat conjuntament amb Sergio Oca y Bet Gàrgola (dos baixistes) y la singular aportació de Joan Crek (veus i samplers), i que, a partir d’aleshores, amb l’entrada de l’Udri, passava a tenir dos bateries. Els metxambrats de ritmes creats pels dos baixos i les dues bateries els feien diferents a tot el que s’oferia -sobretot també per la presència del Crek-, i d’aquesta manera, malgrat ser un grup difícil d’entendre, tenien un “savoir faire” amb aquelles composicions i amb una posada en escena que no deixava indiferent a ningú del públic. Però al cap d’un any, l’Udri va deixar ONGO per crear GRAVETAT 0, un projecte emo-ambiental-progressiu.

Un parell d’anys més tard, tots dos es van tornar a trobar, l’Antonio K. volia fer un projecte paral.lel, en el qual donaria importància al fet de cantar i li va proposar de participar-hi. Tots dos  tenien moltes ganes de cantar i després de parlar-ho van decidir que farien un projecte d’Electro-Pop en català. I així és com neix PROJECTE NA!

LINKS de PROJECTE NA!

http://www.projectena.com/
https://soundcloud.com/projectena
https://www.facebook.com/projectena
http://vimeo.com/projectena
https://myspace.com/newattitudeprojecte
http://www.mixcloud.com/ProjecteNA/

 

BIO (CASTELLANO) PROJECTE NA!, o lo que es lo mismo, “Nueva Actitud”, es el grupo de Electrónica de K, el alter ego del músico, compositor y productor Antonio K. Puertas (http://antoniok.jimdo.com/), con la colaboración directa del batería y productor de ritmos Udri C. Vera.

HISTORIA PROJECTE NA! empieza su trayectoria a mediados de 2009 con una idea preconcebida, la de hacer música electrónica para cantar. Desde un principio, su lema ha sido “menos es más”. Con este objetivo empezaron a experimentar juntos y enseguida encontraron su sonido. El primer set-list de temas fue muy Dance, y tracks como “Nomes visc per tu”, “Tu m’inspires”, “Ool” o “ No necessito res, nomes música dance” se hacían bailar en los escasos conciertos que ofrecieron en aquel momento.

La siguiente serie de temas, ya durante 2011, hizo un giro radical, con una mirada más íntima, los textos ya no hablan de “bailar y pasarlo bien” sinó que comienzan a hacerse preguntas sobre la vida y el mundo. También los loops de las bases derivaron hacia un estilo más Trip-hop, como en:  “Ullals de foc”, “Perdut en el temps”, “Enganys per pair”, “Encara que ho sentis”, o bien hacia un estilo más Pop com en la preciosa canción de amor “En vull mes”.

A finales de 2011, y después de más de dos años trabayando con CUBASE, incorporan el programa LIVE a su software.  Entonces cambian la manera de enfocar los directos e intercalan los temes más pop con mini sesiones de tracks techno-dance. Dejan de usar samplings para construirse cada uno de los sonidos que utilizan y crean loops de ritmo y otros arreglos musicales con sonidos propios. Esto los llevará a componer un nuevo repertorio que ya servirá de primera base para lo que será su disco.

También en aquel momento comienzan a presentarse en público y a crear espacios para PROJECTE NA! en algunas redes sociales (ver links), así como su propia web, www.projectena.com , creada por Dean Markey (http://www.markeymultimedia.com/) y estrenada el 1 de desembre de 2011.

EL DISCO

Durante 2012, y viendo como deriva la sociedad, Bet Gàrgola les propone crear un espectáculo para directo que gire bajo un mismo tema: “conocer la verdad”, y aporta una idea conceptual para un álbum. A partir de ese momento llevan sus composiciones hacia una vertiente más pop y hacen un nuevo repertorio, una especie de  Opera Electrónica recogida bajo el título de “RECORDA!”, y con el mensage de “Nueva Actitud”.

De esta manera van creando nuevos temas que van explicando la historia de Max, un  joven desilusionado con la vida y el mundo que decide huir de todo para emprender un viaje. Durante este viaje le pasarán mil cosas, buenas y malas, hasta que finalmente podrá resolver su inquietud. Resultado, una obra con un comienzo oscuro, lleno de atmosferas densas y pensamientos profundos, que va avanzando hacia pasajes más vivos y luminosos a medida que el disco va sonando, y que acaba con un mensaje esperanzador para todos.

Músicalmente PROJECTE NA! no nos recuerda nada determinado, el grupo ha evolucionado su sonido y su personalitat de una manera acertada. Podríamos decir que se trata de un grupo mínimal, si pensamos que casi sólo usan loops de ritmo y melodías de voz en la mayoría de los temas, a pesar de que en alguna ocasión han contado con otros músics colaboradores en las guitarras, saxos o trompetas. Pero esta misma simpleza les da una elegancia natural que no pasa inadvertida. Cabe destacar los “loops” creados a partir de sonidos de propia elaboración -son dos grandes expertos en la materia-, que sirven como base a  melodías muy bonitas e incluso pegadizas en algunos momentos, como pasa en el tema “Fer o no fer”, ya catalogado como hit por su público de directo.

Son muy eclépticos y en cada canción de “RECORDA!” han querido jugar con el estilo que más concordaba con el texto. Por eso podemos encontar temas Pop seguidos de canciones más Trip-hop en medio de un track Techno-dance… Y todo sin perder el hilo de la historia, que podemos entender mucho mejor después de haver leído el relato que acompaña el àlbum.

La presentación del disco consta de un Cd con 9 tracks, dos de los cuales son instrumentales. más un libreto con la historia de esta obra. El relato es de Bet Gàrgola, también directora artística y manager de este proyecto. El diseño y la imagen son de Leo Mariño sobre fotos de Victòria Peñafiel. Se acompaña de un libreto con la historia del disco. Las imágenes del relato son del fotógrafo Jordi Solà con el modelo Jordi Capdevila.

DIRECTO

Su propuesta de directo va ligada a la imagen, ya que es un proyecto audio-visual. En 2011 se presentan en público en el Festival Tribufff de TELENOIKA, con imágenes editadas por el Vdj  Na-Fentt, delante de más de 500 personas, un público experto que los anima a continuar con esta idea de directo. A partir de entonces empiezan a darse a conocer por Catalunya. A mediados de 2012 incorporan el Vj Ksero de Telenoika en los directos y presentan nuevos temas. También en 2012 pasan a formar parte de los grupos residentes en los locales CCClub (BCN) y PK Moll (TGN).

En sus shows consiguen crear una atmósfera diferente que atrapa a un público muy distinto. La causa es que han sabido mezclar muy bien la electrónica actual con el pop más clásico.

ORIGENES

Cabe destacar que los dos músicos vienen del rock y que dentro de este estilo han experimentado en muchas de sus vertientes: jazz-rock, rock experimental, rock de vanguardia, rock electrónico, punk, power, metal, fussión…

Antonio K. Puertas ha cofundado grupos interesantes, muchos de los cuales han pasado a formar part de la historia del rock de este país:

KLAMM (1976-84) https://myspace.com/klammrecords DESPERDICIS CLÍNICS (1985-88) https://myspace.com/desperdicisclinics MATAVACAS (1986-act) https://myspace.com/matavacasband GÀRGOLA (1989-97) https://myspace.com/gargolatheband KRAB (1990-96) https://myspace.com/krabcn LILITH (2000-2004) https://myspace.com/lilith2000 ONGO (2004-2009) https://myspace.com/ongospace,

MU (banda rockera de PAU RIBA) (2004-act) https://myspace.com/pauribaimu VIRUS LAICS (Orquestra de PAU RIBA) (2008-2010) https://myspace.com/pauribaviruslaics LA DIC ENSEMBLA (Orquestra de PAU RIBA) https://myspace.com/pauribaviruslaics SARCOVICH (1989-act) Electro-Pop -en solitario.

ITSMO (1997-act) Proyecto Electro-soul-experimental junto con Randy Morandi.

También ha tenido bandas paralelas a estos grupoos, como: MARIA LANUIT (1980-82), EXPLORER (1984), RATI-SIDA (1986-88), TOS DE GOS (1988-89), ARK (1997-1999), LARGANDAJO (2007-2009), K.K.&K. (2010-11), PARKER’S (2012-act), entre otros. Y ha colaborado con otros tantos grupos ajenos.

A parte de producir o co-producir sus propias bandas, Antonio K. también ha producido los discos o demos de diferentes grupos como: KARN D’OLLA, LADY MANUELA, COSMÈTICS, MISTING BAND, POPOCATEPEL, DESPERDICIS CLÍNICS, TONI LARGO, etc, etc. También es productor de sonido de la Companyia de Teatre de Carme desde 2002. Así como compositor y productor de música para videos, trabajo que ha realizado para diversos artistas como: Remo Balcells, Petra Evers, Pepepue, Adela de Bara, etc.  Desde 2002 es productor de PAU RIBA. Ha trabajado en “Rock Impúber”, “Metralletres” y “Poetada”. Con él también ha co-producido su álbum “Virus Laics” (2008), así como ha dirigido el espectáculo en directo de la presentación del disco, con más de treinta músicos a su cargo. Y también forma part de dos de sus bandas (MU y LA DIC ENSEMBLA).

Por su parte, Udri C. Vera es un matemático del ritmo. Ha formado parte de LADY MANUELA (1993-95) y GRAVETAT 0 (2006-2009) como a batería, y como percusionista en LA MISTING BAND (1996-2002). A partir de 2002 comienza en la programación de loops de ritmos con la ROLAND MC 505, y se inicia en sesiones-live (drum&bass, break, etc.) dentro del mundo de las raves con los colectivos NoSoloTechno/ENGA. En 2012 empieza un nuevo proyecto de rock, PROZACK, que comparte actualmente con PROJECTE NA!

 

ENCUENTROS ANTERIORES DE K. & UDRI

Antes de crear PROJECTE NA!, K. y Udri ya habían coincidido en algún proyecto musical. En 2002 Udri entró como teclista y programador de ritmos en LILITH, grupo de Antonio en ese momento. LILITH venía de pasar de una visión muy pop a una más rockera, pero con la entrada de Udri realizó un giro hacia el rock-electrónico. Acababan de ganar el concurso FOC&SOUND’02 de Moncofa, que les ofrece la posibilidad de grabar con J. Luís Macías, un conocido productor valenciano, y deciden introducir la electrónica en algunos de los temas del CD-Sampler. Pero  este giro estilístico no acabó de definirse y Udri deja el grupo unos meses después.

Ya no se vuelven a reencontrar –músicalmente- hasta 2005, quan K. le ofrece entrar como segundo batería en ONGO, el grupo de rock experimental que fundó a mediados de 2004 conjuntamente con Sergio Oca y Bet Gàrgola, dos bajistas, y Juan Crek en voces y samplers. ONGO era el resultado de un experimento rítmico que con la entrada de Udri pasava a tener dos baterías. Las mezlas de ritmos creados por los dos bajos y las dos baterías los hacía diferentes a todo lo que se ofrecía, donde destacaba la presencia y singular aportación de Crek-. Y de esta manera, a pesar de ser un grupo difícil de entender, tenían un “savoir faire” y una puesta en escena que no dejaba indiferente a nadie del público. Pero al cabo de un año, Udri dejó ONGO per crear GRAVETAT 0, un proyecto emo-ambiental-progressivo.

Un par de años más tarde, se vuelven a encontrar, en el momento en que Antonio K. tenía en mente un proyecto paralelo a ONGO, y le propuso participar. Los dos  tenían ganas de cantar y decidieron crear un proyecto de Electro-Pop muy personal cantado en catalán. Y así nace PROJECTE NA!  

LINKS de PROJECTE NA!

http://www.projectena.com/

https://soundcloud.com/projectena

https://www.facebook.com/projectena

http://vimeo.com/projectena

https://myspace.com/newattitudeprojecte

http://www.mixcloud.com/ProjecteNA/